2020. december 04. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

USA:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (10) | egyház (3)
média (8) | szolgáltatások (1)

Magyar Öregdiák Szövetség - Bessenyei György Kör
Hungarian Alumni Association


A Magyar Öregdiák Szövetség - Bessenyei György Kört magyar emigráns fiatalok alapították 1960-ban a Rutgers Egyetemen.

 

A Magyar Öregdiák Szövetség - Bessenyei György Kör célja a magyar nyelv és kultúra külföldi ápolása, a magyarság sorskérdéseinek ismertetése, elemzése.

 

Előadásain, konferenciáin és kiállításain rendszeresen szerepelnek neves magyarországi, Magyarországgal szomszédos vagy nyugati országokban élő írók, tudósok, történészek. A szövetség huszonhat éven át hétvégi magyar iskolát tartott fenn, mely az Anyanyelvi Konferencia programjainak egyik elindítója és műhelye volt.

 

A Tanúk - korukról szóbeli történelemi ("oral history") sorozatában huszonketten vallanak az általuk is alakított történelmi eseményekről. Közülük hét szerző (Király Béla, Kiss Sándor, Kopácsi Sándor, Kovács Andor, Kovács Imre, Nyeste Zoltán és Papp László) beszámolója külön kötet formájában is megjelent. A kör két ösztöndíjjal támogatja a Rutgers Egyetem magyar szakos hallgatóit, és az Újvidéki Diáksegélyző Egyesületet.

 

Nyolc évvel ezelőtt a budapesti Bethlen Alapítvány a következő szavak kíséretében tüntette ki a kört: "Nemzetépítő fórumuk beírta nevét a magyar kultúra történetébe".

 

Vezetők: Nagy Károly és Katalin

 

Cím: P. O. Box 174, New Brunswick, NJ, USA
E-mail: ktnagy@aol.com

Honlap: http://www.hhrf.org/bessenyei/magyar.htm
Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó