2020. november 28. Címlapra!






Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

Luxemburg:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (1) | egyház (0)
média (0) | szolgáltatások (0)

Munkácsy Luxemburgi Magyar Egyesület
Munkacsy, ungarischer Verein in Luxembourg a.s.b.l






A Munkácsy Luxemburgi Magyar Egyesület a Luxemburgban és a környéken (Saar-Lor-Lux régióban) élő magyarok kulturális összejöveteleit szervezi évente 5-6 alkalommal.
 
A tagság, - amely már körülbelül 90 család -, döntő többségét olyan magyarok alkotják, akik 1989 után munkavállalási, üzleti, vagy házassági okból telepedtek le az országban, és környékén. Az 56-os magyaroktól átvéve a stafétabotot, 2001-ben hivatalos formában is bejegyzésre került az első luxemburgi magyar kulturális egyesület.
 
Talán nem annyira közismert, hogy az egyesület névadója Luxemburgban töltötte élete utolsó éveit. Emlékét a colpachi kastélyban egy márványtábla őrzi, amelyet évente megkoszorúznak. A kastély helytörténeti kiállitása is ismerteti nagy festőnk munkásságát.
 
Az egyesület célja, hogy ápolják, illetve megismertessék a magyar kultúrát Luxemburgban, megőrizzék hagyományainkat, továbbadják gyermekeiknek a magyar kulturális identítást, és a jövő nemzedékét is arra szeretnék nevelni, hogy ők se feledkezzenek meg magyar gyökereikről. Ezenkívül igyekeznek segítséget nyújtani a Luxemburgban letelepedni kívánó honfitársaink beilleszkedésében.
 
Még Magyarország Uniós csatlakozása előtt, 2002 novemberében megnyílt a Magyar Nagykövetség is Luxemburgban. Remélik, hogy ezáltal bővül a két ország kulturális együttműködése is.
 
Rendezvényeiket mindig vasárnap 11.00 órakor a magyar misével kezdik, melyet Dobai Sándor atya, Belgium és Luxemburg főlelkésze tart a gasperichi templomban (az autópályáról könnyen megközelíthető). A misét 12.00 órakor ebéd követi a templom melletti nagyteremben, magyar menüvel és borokkal. Ezután megemlékeznek az éppen aktuális magyar vagy egyházi ünnepről. A jó hangulatú összejöveteleiket magyar süteményekkel és kávéval fejezik be. Összejöveteleik kifejezetten családias jellegűek, például a karácsonyi ünnepség, ahol a gyereksereg saját karácsonyi műsorral, az egyesület pedig sok ajándékkal, meglepetéssel járul hozzá a rendezvény sikeréhez.
 
Kitűzött céljaiknak megfelelően, 2002-ben az egyik luxemburgi faluban a helybéliek részére tartottak egy nagy bográcsgulyás party-t magyar tánccsoport fellépésével és soproni festmény kiállítással egybekötve. November végén egy másik faluban pedig egy jótékonységi rendezvényen vettek részt sajátkészítésű magyar karácsonyi figurákkal.
 
2003-ban az augusztus huszadikai ünnepség Benelux főrendezvényét először Luxemburgban tartották meg.
 
Aktuális rendezvényeik tervezete megtekinthető a honlapon, vagy olvasható hírlevelükön. Feliratkozás: munkacsyasbl-subscribe@yahoogroups.de

Elnök: Balogh Sándor
Telefon: 00-352-595453
 
Cím: 30, rue de Sanem, L-4485 Soleuvre, Luxembourg





Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!








Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó