2020. december 03. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

Hollandia:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (5) | egyház (0)
média (1) | szolgáltatások (0)

Magyar Gyermek-, és Ifjúsági Kör
Ver. Hongaarse Jeugd in Nederland


A tevékenység 1998-ban kezdődött a Tekergő Gyermektábor megszervezésével. A gyermektáborok 2 éven keresztül tartottak és 2 naposak voltak, melyen a gyermekek együtt játszottak, énekeltek, rajzoltak, festettek, mesét hallgattak, ügyességi versenyeket vehettek részt, színdarabot, vagy bábjátékot adtak elő. Két év múlva sajnos nem rendezhettek többé kétnapos táborokat, így ez átalakult egy napos Játszóházzá. 2001-ben a szülők a rendszeres iskolai foglalkozások igényével léptek fel. Ezért alakult meg a Magyar Gyermek-, és Ifjúsági Kör egyesületi formában, 2001 november 25-én. Az egyesületet 2003 januárjában országosan regisztrálták a Kereskedelmi Kamarában.


Jelenleg körülbelül hatvan családdal tartanak levelezést, játszóházukban az átlagos részvétel 20-24 gyermek, néhány szülő, az iskolának pedig 30 diákja van a 4 csoportban. 2000-ben először vettek részt a kecskeméti Csipero Európai Gyermekfesztiválon. Azóta is tartják velük a kapcsolatot, segítenek a szervezésben, valamint készülnek a 2004-es részvételre. 2002-ben először közös hétvégét rendeztek a londoni Magyar Iskolával. A családi hétvége helyet adott a Kétnyelvűség Szemináriumának is, ahol a gyermekek két kultúrában való felnevelésének problémáival, előnyeivel, kérdéseivel foglalkoztak. A találkozó hagyományt teremtett, s ez évben, 2003 július 4-6 között a hollandiai Zeelandon tartják meg.

 

A Játszóházat, valamint az egyesületet teljesen önerőből tartják fent. Eddig még semmilyen támogató nem volt, s nem is keresték fel az egyesületet ilyen szándékkal. Jelenleg az iskola pedagógus tervének kidolgozása folyik. Szándékuk az egyesületet, valamint az iskolát mind Hollandiában, mind Magyarországon elismertetni, hiszen az igény egyre növekvő, s nekik is további fejlesztésre, felszerelésre, felkészült pedagógusokra van szükségük. 2003-ban további két csoportot indítanak: óvoda (4-5 évesek), valamint a 8-11 évesek részére.

 

 

Magyar Hétvégi Iskola

 

5-16 évesek részére, jelenleg 4 csoportban:

 

- 5-6 évesek részére az iskolai előkészítő keretében a szókincs fejlesztésen túl cél a betűk felismerésének elsajátítása. A gyerekek a képek, memóriajátékok, versecskék, dalok, játékok, mesék, bábok által nemcsak szókincsüket fejleszthetik, de megismerkednek a koruknak megfelelő szinten a magyar kultúrával is.

 

- 7-10 évesek részére nyelvtanulási csoport, ahol a diákok nem, vagy alig tudnak magyarul. Igy őket a magyar nyelvre tanítják.

 

- 7-9 évesek részére magyar irodalom, kultúra oktatás, valamint a szókincs fejlesztésén túl, bevezetés a magyar nyelvtan és helyesírás rejtelmeibe.


- 11-16 évesek részére a szintjüknek megfelelő magyar irodalom, történelem, honismeret, kultúra oktatása, ismerkedés a magyar vonatkozású tudományokkal és művészetekkel, azoknak neves képviselőivel, valamint a szókincsfejlesztésen túl bevezetés a magyar nyelvtan és helyesírás rejtelmeibe.

 

 

A foglalkozásokat minden második szombat délután tartják a vianeni Magyar Otthonban.

 

Tandíj: 70 Euró félévente.

 

 

Tekergő Játszóház

 

 

Negyedévente megrendezett egésznapos Játszóház, kézművesházzal, gyermekelőadással egybekötve a 3-12 éves korosztály részére. Számos alkalommal vendégük a hollandiai Attila Cserkeszcsapat vezetői, valamint a Protestáns Alapítvány, akik ünnepi alkalmakkor, például karácsonykor istentisztelet is tartanak a gyerekek részére.

A foglalkozásokat minden második szombat délután tartják a vianeni Magyar Otthonban.

 

Részvételi díj: 10 Euró/ 8,50 Euró a regisztrált iskolások részére.

 

A negyedévente megjelenő kiadványuk, a Hírmondó, nemcsak aktuálitásokat, hirdetményeket, hirdetéseket, de fejtőrőket, humort, verseket, honismereti és történelmi cikkeket is közöl. A Hírmondót tagjaiknak ingyenesen elküldik, valamint az érdeklődők a tartalmát a honlapon is megtalálhatják. A Hírmondóba várják a gyermekek írásait, rajzait is. A 2002-es decemberi szám melléklete - mely remélhetőleg 2003-ban is megjelenik: a HU.NL, avagy A mi lapunk, a Magyar Hétvégi Iskola 11-16 éveseinek saját szerkesztésű lapja.


Elnök: van Dam-Kronauer Éva Lilla

Alelnök: Baranyai-Szemety Magda

Titkár: Szatmári Béla

Pénztáros: Koreck Zita

 

Cím: Liemers 14, 3524 TK Utrecht, Hollandia

Telefon: 00-31-30-280-3911

Fax:     00-31-84-865-0182

E-mail: h_mgyik@yahoo.com

 

Honlap: http://www.geocities.com/h_mgyik/


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó