2020. december 04. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

USA:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (10) | egyház (3)
média (8) | szolgáltatások (1)

Egyesült Magyar Ház - Los Angeles
United Magyar House


West Hollywood szomszédságában, pálmafákkal övezve, Los Angeles szívében található az Egyesült Magyar Ház, a United Magyar House. A ház különleges, szépséges kastély jellege szembeötlő, az környezet a kaliforniai állam egyik féltve őrzött műemlékvédelmi területe.

 

Az első világháború előtt és után menekült magyarok hozták létre a Házat az 1920-as évek végén, közösen az akkor létező Öreg Amerikai Magyar Családok Szervezete a Magyar Atlétikai Klubbal. A Ház a két szervezet közös tulajdonában volt, ahonnan szervezték az ott élő magyarság társadalmi rendezvényeit. Céljuk egy politikától, vallástól független semleges terület kialakítása volt, ami a los angeles-i magyarság otthonává válhat, emellett segítségnyújtás és a magyar kultura ápolása. Kitűzött feladatukat évtizedekig betöltötték, magas színvonalú rendezvények, bálok fémjelezték jelenlétüket a magyarság életében, s ha arra szükség volt, azonnali s konkrét segítséget nyújtottak mind a második világháborús. mind az 1956-os menekülteknek, és minden magyar embernek, aki arra rászorult. A ház neve Magyar Ház volt.

 

Az 1960-as évektől új fejezet következett be a Ház életében. A Magyar Atlétikai Klub tagjai kiöregedtek, megfogyatkozva nem tudták ellátni társtulajdonosi feladataikat, az Öreg Amerikai Magyar Családok Szervezete pedig nem volt képes megvásárolni a másik fél társtulajdonosi jogát. Ekkor Dr. Bojer Béla vezetésével megindult egy mentési akció, felkutatni a még élő tagjait a Magyar Atlétikai Klubnak. Mindkét fél jováhagyásával, és a törvény teljeskörű betartása mellett új név alatt, ekkor - 1969 január 9.-én - jött létre a California Állam által kiadott hivatalos okmány alapján az az Egyesült Magyar Ház, amely ma is otthona a los angeles-i magyarságnak.

 

"Dr. Bojer Béla egy rendkívüli egyéniség volt, áldozatos munkája révén az Egyesült Magyar Ház valódi központja lett a los angelesi magyar kultúrának, a taglétszám többszörösére emelkedett, a városi vezetőkkel a kapcsolat egyre bővült és egyre eredményesebbé vált" - emlékezik vissza Czene Ferenc - az egyetlen élő tagja az akkori vezetőségnek -, aki hosszú éveken keresztül Dr. Bojer Béla mellett szervező titkárként dolgozott a Magyar Házért, a magyarságért, ezzel egyidőben a Szabadságharcos Szövetség elnöke, nevéhez fűződik a világ második legnagyobb 1956-os emlékművének felállítása a los angeles-i McArthur Parkban.

 

Az Egyesült Magyar Ház a folyamatosan változó gazdasági és politikai körülmények és anyagi nehézségek ellenére létezik, fennmaradása sok kiváló ember munkálkodásának nevéhez fűződik, többek között: Pusztai Istvánné Böbe, (Orosz László, Pákozdy László az Atlétikai Klub tagjai), Hámori Alfréd, Kolozsvári Zoltán, Kapitány László, Adler Julianna, akik áldozatos, embert próbáló erőfeszítések révén megmentették a Házat a mai nemzedéknek.

 

Az Egyesült Magyar Ház be van jegyezve a kaliforniai állam által, a jogszabályok teljes körű figyelembe vételével és alkalmazásával, törvényesen elfogadott alapszabályzattal rendelkezik, mely egyértelmüen leszögezi, hogy az Egyesült Magyar Ház "nem hasznot kereső, hanem jótékonyságot gyakorló non-profit intézmény, s célja a magyar kultúra ápolása, a magyar szokások fenntartása, a testvériség, a barátság és a magyar összetartozás szorgalmazása".

 

Havonta egyszer megjelenő kiadványuk a Ház aktuális híreiről számol be.

 

Minden harmadik hónapban taggyűlést, havonta pedig vezetőségi gyűlést tartanak. Az Egyesült Magyar Ház ünnepélyes keretek között tartja nemzeti ünnepeinkre való megemlékezéseit. Állandó program a péntek esti összejövetel, ahol a ízletes ételekkel várja nemcsak a tagságot, hanem Los Angeles összmagyarságát. Alkalmakként előadóművészek lépnek fel, filmvetítések, bálok és tánccal összekötött szórakoztató rendezvények színesitik a programot.

 

 

Vezetőség tagjai:

 

Elnök: Dr. Bokor Ágnes (lemondott április 4.-én, 2003)

E-mail: gabor_barna@hotmail.com

 

Ügyvezető elnök: Pereházy Miklos

E-mail: perehazymiklos@compuserve.com

 

Háznagy: Déri Pál

E-mail: fleetmaint370pd@aol.com

 

Helyettes háznagy: Pazsitzky István

E-mail: steve@pannontel.com

 

Pénztáros: Gáspár Livia

E-mail: livia@gaspar.com

 

Segédpénztáros: Tamás Zsuzsa

E-mail: malacka@earthlink.net

 

Pénzügyi Titkár: Fehér Livia

E-mail: Livia_Feher@gmx.net

 

Szervező Titkár: Szabó Zsuzsa

E-mail: susan@lahungarians.com

 

Kultúra felelős: Piskolci Tibor

E-mail: tibor@gte.net

 

Levelező Titkár: Tamás Csaba

E-mail: malacka@earthlink.net

 

Jegyzőtitkár: Kálmán Babi

E-mail: babujaju@worldnet.att.net

 

Ellenőrök: Turi Ferenc, Szabó Zoltán, Joó Pál, Samay Attila.

 

A Fegyelmi Bizottság tagjai: Dr. Sági Tivadar, Kékessy Csilla, id. Varsányi Csaba.

 

 

Cím: 1975 W Washington Blvd, Los Angeles CA 90006, USA

Telefon: 00-1-323-737-8973
Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó