2020. november 28. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

Svájc:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (1) | egyház (0)
média (0) | szolgáltatások (0)

Svájci Magyar Táncház Egyesület
Ungarischer Tanzhausverein Schweiz


Táncház
A svájci magyar táncházmozgalom kezdete a TÉKA, az egyik legismertebb budapesti népzenei együttes 1982-es Zürich-i koncertjéig nyúlik vissza. A svájci magyar tánccsoportok akkortól kezdtek áttérni a színpadi műtáncokról az eredeti, autentikus táncokra. Ezt a kezdeti sikert tánctanfolyamok, táncházak, tánctáborok, bemutatók valamint további koncertek követték magyarországi népzenészek és néptáncosok közreműködésével. Ezen programokat szervező, illetve azokon részt vevő lelkes emberekben kialakult az az igény, hogy ezt a mozgalmat tovább fejlesszék, és szervezését egyesületi szintre emeljék. Így alakult meg a Svájci Magyar Táncház Egyesület 2002. január 24-én, egy szép napos délután Zürichben 10 aktív taggal, 4 fős vezetőséggel, és számos támogató taggal. Az Egyesület bő egyéves története alatt már számos rendezvénnyel hívta fel magára a figyelmet. Ezen rendezvények sorában táncházak, gyermektáncházak, irodalmi estek, népszokások felelevenítése és megünneplése, rendszeres összejövetelek, valamint szervezett magyar és erdélyi néptáncok/ népdalok tanítása szerepelt. Ezt a tevékenységet a jövőben is tovább szeretnék folytatni kiegészítve egyéb, a magyar kultúra bemutatását és ápolását elősegítő eseményekkel.

Az Egyesület létrehozásakor az alábbi célokat tűzték ki maguk elé:

- Az ezelőtt harminc évvel elkezdődött magyarországi táncházmozgalom, illetve az etnográfusok, táncosok és zenészek által újra felfedezett magyar kulturális kincsek (népzene, néptánc, népviseletek, stb.) Svájcban történő terjesztése egy szélesebb, nemcsak a magyar publikum számára elérhető körben.

- Magyar írók és költők műveinek ismertetése és elemzése irodalmi estek keretében.

- Filmestek rendezése a magyar klasszikus filmirodalom reprezentáns műveinek bemutatásával és elemzésével.

- Rendszeres összejöveteli lehetőség biztosítása a magyar kultúra iránt érdeklődő, Svájcban lakó embereknek.

- Kapcsolatok felkutatása és kiépítése más egyesületekkel, szervezetekkel, csoportokkal, együttesekkel, zenészekkel a jövőbeli együttműködés, közös rendezvények reményében.

- Rendezvényeikről rendszeres tájékoztatás nyújtása az érdeklődőknek egy internetes weboldal létrehozásával és karbantartásával, valamint egyéb médiumok felhasználásával.

- Tevékenységi körük kiterjesztése olyan további rendezvények szervezésére, amelyek elősegítik a magyar kultúra ápolását, terjesztését.

Bár Egyesületük még fiatal, és csak 1 éves múltra tekint vissza, már így is sikerült céljaik nagy
Táncház 2
részét megvalósítani. Annak ellenére, hogy szervezetük non-profit jellegű, és a bevételi források korlátozottak - gyakorlatilag az éves tagdíjakon és nagyobb rendezvényeiken olykor befolyó, minimális bevételen kívül egyéb szponzorációs támogatásra vajmi csekély az esély -, már eddig is szép sikereket értek el. A tavalyi év során 4 nagyobb táncházzal egybekötött néptánckurzust rendeztek magyarországi zenészek és táncosok meghívásával (TÉKA, Pallagi Pál és barátai, Patyi Zoltán és barátai, Budapesti Roma Banda, Nagy Zoltán József (Púder),...), ahol felnőttek és gyermekek egyaránt jól érezhették magukat számos napon és estén keresztül. Irodalmi és filmestjeik havonta kerültek megrendezésre lelkes esztéták vezetésével. Ezen felül kéthetente, egy ún. Folkbár keretében biztosítottak lehetőséget a magyar kultúra kedvelőinek a rendszeres összejövetelre, amely programját szervezett népdal és néptánctanítás, valamint étel- és italbár színesítette. Hogy a megfelelő tájékoztatás és információáramlás se okozzon problámát, már az Egyesület működésének megkezdésekor sikerült egy Internetes honlapot létrehozni (www.tanchaz.ch), amely azóta is az aktuális információkkal várja látogatóit.

Táncolnak a kicsik is
Idén tovább folytatják ezen rendezvényeket, és a rendszeres összejöveteleken felül már sikerrel túl vannak egy-egy, a farsangi illetve a húsvéti népszokásokat felelevenítő, táncházzal összekötött bulin. Továbbá, a tevékenységüket szélesítendő célzattal meginvitáltak Magyarországról egy néptáncegyüttest, amely augusztus utolsó hetében fogja egy turné keretében Svájc számos városában (Zürich, Basel, Bern, ...) önálló néptáncműsorral szórakoztatni az érdeklődőket. Ezen felül elkezdődött a szervezési munka annak érdekében is, hogy havi rendszerességgel, élő zene kíséretében tudjanak néptáncot tanítani az érdeklődőknek. Mivel a mozgalom hosszú távú jövője lényegesen függ attól, hogy annak hagyományait sikerül-e átadniuk a következő generációknak, szeretnék a gyermekeket és fiatalokat - magyarokat és nem magyarokat - a programokba a lehető legintenzívebben bevonni. Továbbá várnak minden kedves érdeklődőt, aki ötlettel, részvétellel vagy egyéb módon szeretné segíteni a mozgalom további működését, fejlődését.

Vezetőség: Simon Ágnes, Kovács Ágnes, Halász Györgyi, Farkas Károly

Cím: Postfach 317, CH-8121 Benglen, Svájc

E-mail: info@tanchaz.ch
Honlap: http://www.tanchaz.ch


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó