2018. május 26. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

Kanada:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (5) | egyház (4)
média (2) | szolgáltatások (0)

Torontói Szent Erzsébet Magyar Iskola

A Torontói Szent Erzsébet Magyar Iskola Észak-Amerika legnagyobb és legrégebben fennálló magyar iskolája. Az Iskola hivatalos működésének kezdete az 1930-as évek elejére tehető, amikor az alapítók, Kish Columba, Sylvia és Xavéria szociális testvérek rendszeressé tették a magyar nyelv hétvégi oktatását. Bár az intézmény jelentős bővítésen és fejlődésen ment keresztül a tanítói-tanulói létszámra és az ellátottságra nézve az elmúlt évtizedek során, szellemi vezérelve változatlan maradt. Az Iskola elsődleges feladata ma is a kanadai magyar származású gyermekek keresztény szellemben való nevelése, valamint magyar nyelven történő oktatása, hogy a jövő nemzedéke megőrizze szülei, nagyszülei nyelvét és kulturális örökséget.

 

Az Iskola jelenlegi igazgatója, Zadubán György 1986-tól irányítja az intézményt, mely időközben új helyre költözött. 1985-ben a Sheppard Avenue East-en működő Katolikus Egyházközség tőszomszédságában felépített Ifjúsági Központ lett az új otthona a Magyar Iskolának. Ez az impozáns épület biztosította az akkori közel 200 tanuló elhelyezését. Az Óvodába és Iskolába járó növendékek létszáma azóta is magas, sőt folyamatosan növekszik. Ez az épület további bővítését, átalakítását tette szükségessé a 90-es években. Az idén beíratott tanulók száma meghaladta a 270 főt.

 

A Magyar Iskola saját erejéből, valamint az Egyházközseg és Katolikus Iskolaszék támogatásával tartja fenn magát. A tanítók és nevelők legnagyobb része hivatásos pedagógus. Az óvoda kis-, középső- és nagycsoportos részlegeiben a legkisebbek tapasztalt óvónők szakszerű irányítása alatt vesznek részt a foglalkozásokon. Az iskoláskorúak nyolc osztályt járhatnak végig, melynek során a magyar nyelv gyakorlásán kívül lehetőségük nyílik nyelvtani, irodalmi, történelmi és földrajzi ismeretek elsajátítására is.

 

Két nyelvosztály, egy gyermek és egy felnőtt is működik a gyengébb, illetve kezdő szintű magyar tudással rendelkező tanulók részére. A rendes tanítási órákon kívül van énekkar, kézműves foglalkozás és bábcsoport is az érdeklődők számára ebben a nagyhírű hétvégi magyar iskolában.

 

Honlap: http://iskola.szenterzsebet.org/


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó