2020. december 04. Címlapra!


Feliratkozás a hírlevélre:

Budapest - Irisz Webcam

USA:WebVilág!|SZERVEZETI ISMERTETŐK

szervezetek, közösségek (10) | egyház (3)
média (8) | szolgáltatások (1)

Bartók Béla Bostoni Magyar Iskola, Óvoda és Cserkészet - BOSKOLA

Bartók Béla Bostoni Magyar Iskola, Óvoda és Cserkészet (BOSKOLA) 2000 októberében alakult meg Boston környéki lelkes szülők öszefogásának eredményeként.

A foglalkozások kéthetente szombatonként zajlanak a lexingtoni Follen Community Church-től (755 Massachusetts Ave, Lexington) bérelt nagyon hangulatos termekben.

A pedagógusok, cserkészvezetők 10.00 óra és 12.00 óra között óvodai és iskolai foglalkozások, 12.30 óra és 14.00 óra között pedig cserkészfoglalkozások keretén belül ismertetik, fejlesztik a magyar nyelvet és kultúrát a 3-18 éves gyerekek körében. A felszabadult légkörű, baráti hangulatban zajló, korosztályokra bontott óvodai, iskolai és cserkész órák alatt a gyerekek magyar nyelvű énekeket, játékokat tanulnak, elsajátítják az írás-olvasás tudományát, megismerkednek a magyar történelem fontos eseményeivel, a magyar hagyományokkal. Az iskola és a cserkészet közötti időben (12.00 és 12.30 óra között) pedig remek alkalom nyílik magyar nyelvű könyvek kölcsönzésére.

Az iskolát jelenleg 24 család 42 gyermeke látogatja rendszeresen, akik kor és nyelvtudási szintjüknek megfelelően 6 csoportban tanulnak.

A foglalkozásokat lelkes és képzett pedagógusok, cserkészek és szülők vezetik társadalmi munkában. Az iskola a fenntartása érdekében minimális tandíjat kér azoktól a szülőktől, akik nem vállalnak tanítást. A hozzájárulások összege fedezi a terem bérleti költségeit, és a foglalkozásokhoz szükséges eszközök beszerzését.

Ennek köszönhető, hogy beindult a körülbelül 400 kötetből álló magyar nyelvű Kincskereső Könyvtár, hogy megalkotásra került az iskola alapszabályzata, logója és hogy sikerült a gyerekek és a szülők számára emlékezetes programokat (Mikulás, Karácsony, Farsang, Húsvét, Anyák Napja) szervezni.

A BOSKOLA nagy sikernek könyveli el, hogy azok a gyerekek, akik az iskola beindításakor csak értettek, de nem szólaltak meg magyarul, most már írnak, olvasnak és szerepelnek is az anyanyelvükön. Mindez azért olyan nagyszerű, mert az évi 10-12 másfél-két órás alkalom tulajdonképpen nem elegendő arra, hogy megfeleljen az anyanyelven való oktatás minden követelményének, mégis elérhető általa, hogy a gyerekekben kialakuljon egy magyar nyelvű közösséghez való tartozás igénye.

Boskolával kapcsolatos kérdésekkel bizalommal lehet fordulni az iskola titkárához:

Polgár-Turcsányi Mariann
E-mail: mpolgar@bwh.harvard.edu

Cserkészeti kérdésekben Dömötör Csilla, cserkészvezető az illetékes.
E-mail: csillad@thegemgroup.com


Kereshet név, földrajzi fogalom, foglalkozás, hobbi alapján!
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó